Parket leggen

Het einde komt in zicht als de papa’s beginnen met het leggen van de parketvloer. Daarna is het enkel nog verven, lampjes ophangen, plinten zetten en stopcontacten afwerken. Maar ook met dit werk had niemand van ons op voorhand ook maar enige ervaring. Met wat filmpjes op het internet en ‘n summiere uitleg van de verkoper gingen wij aan de slag. Het laatste grote werk zou vooral erg kleverig worden.

IMG_1628

Parket in ons huis was één van die zaken waar we van in het begin van droomden. En bij dromen bleef het lange tijd. De gangbare prijzen in veel winkels …70, 80, 100, 120 euro/m2. Slik! Tot we bij toeval uitkwamen bij Van Calster in Hasselt. Uitgerekend een tegelwinkel! Daar moet de marketingafdeling ooit gedacht hebben, “wij willen ook een deel van die parket-koek, dus aanbieden die handel!”. Van het merk ‘Casa Di Legni’ vonden we al direct een soort parket dat ons heel erg aansprak en dat wonder boven wonder ook nog eens betaalbaar was: de Forest White serie. Een meerlaagse parket van 15mm dik, met een wit geoliede eiken toplaag van 3,5 mm.

We zijn heel erg tevreden van het eindresultaat maar veel minder van Van Calster. Dit is duidelijk een tegelketen met weinig persoonlijk advies en parket is voor hen echt een on-the-side product. De verkopers bleven altijd supervriendelijk maar het werd bij vragen over, bijvoorbeeld het leggen van parket, al snel te moeilijk. We kregen één A4’tje met standaard leginstructies en als je ook maar even in detail wilde gaan, bleven ze het antwoord schuldig of kreeg je te horen “zoals ik het je uitleg, zo doet onze plaatser het ook”. Daarnaast hadden we in de verkoopovereenkomst de kleine lettertjes niet gelezen. Namelijk dat, als je van een van de gekochte producten iets te kort hebt, je dat niet meer in de winkel in Hasselt kunt kopen maar moet je dat zelf in het centrale magazijn in HERENTALS (!) gaan halen. Bij levering bleek dat de betreffende camion een nacht in de regen had gestaan waardoor een 5-tal pakketten parket beschadigd waren (door riemen en de regen). Zelf dat zouden we moeten gaan wisselen in Herentals…door een fout van hen zouden wij 120km moeten rijden om pakken te wisselen?? Na een kwade telefoon van de wederhelft, mochten we uiteindelijk toch de beschadigde en natte pakken ruilen en afhalen in Hasselt.

Daarnaast bleek de naam “Casa Di Legni” in de serie ‘Forest White” plots te zijn veranderd in “Lamett” ‘Oslo White’. Onze papa’s die bij de levering aanwezig waren, wisten niet beter, maar bij thuiskomen was het wel even verschieten toen ik de pakken zag liggen. Blijkbaar gaat het hier over exact dezelfde parket, die onder verschillende merken en namen verkocht wordt. Dit hadden ze toch ook even op voorhand mogen melden, dat had hen weer een boze telefoon van mij bespaard.

Nadat de parket twee weken had kunnen acclimatiseren, kon de klus beginnen. We waren door enkele mensen gewaarschuwd maar toch verraste het ons: de lijm is een erg plakkerig goedje waarmee je zeer omzichtig moet omspringen en het is moeilijk te verwijderen van handen, kleren, muren en parket. Kortom alles waarmee de lijm in aanraking komt. Via Van Calster hebben we Tovcol lijm (merk Tover) gekocht. Toen ook die op was en we opnieuw te horen kregen dat we dit in Herentals moesten gaan halen, was de maat vol. Dus hebben we een gelijkaardige lijm gehaald bij een winkel in de buurt. Ook een één-component ms polymeer maar van het merk Rectavit. Helaas was deze lang niet zo goed verwerkbaar, al koste hij evenveel. Hij was stijver en je moest echt flink doorwerken omdat er vrij snel een film door verdroging op de lijm verscheen. De kleverigheid was, jammer genoeg, net als de vorige van een uitmuntende kwaliteit!!

Eenmaal begonnen, kregen we vrij snel de knepen van het leggen onder de knie en schoot het werk redelijk goed op. Dit soort meerlaagse parket is uiterst stabiel en ongelooflijk nauwkeurig van maat, hetgeen bij correcte uitvoering en een goede mengeling een quasi perfect resultaat oplevert. Het is enkel van groot belang om zeer recht en haaks te beginnen. Daarna is het een redelijk eenvoudige klus.

Nu nog afwachten hoe het meerlaagse parket zich gedraagt op de vloerverwarming.

Hieronder enkele foto’s tussen het leggen door.

Parket in de nachthal

Parket in de nachthal

Slaapkamer klaar

Slaapkamer klaar

Eerste stroken in de woonkamer

Eerste stroken in de woonkamer

IMG_1624

4 thoughts on “Parket leggen

 1. Beste,

  Ik heb een vraagje in verband met jullie (overigens zeer mooie) parketvloer. Hoe lang hebben jullie na het chappen gewacht met deze te plaatsen? Ons hebben ze verteld dat de chappe wel 3 maanden zou moeten drogen.

 2. Dag MJanne!

  Wij hebben wel een hele tijd gewacht, het zou effectief wel 3 maanden of zelfs meer kunnen zijn. Maar echt wachten was het niet.
  We hebben na de uitvulchappe onze gipsplaat gezet + afgewerkt, de buitenbekleding gezet, tegelvloer gelegd, badkamer afgewerkt, geschilderd…

  De chapper zelf weet het beste hoelang hij moet drogen. Een vuistregel is 1 week per centimeter chape, tot 5cm chape. Elke cm meer dan die 5cm, moet 2 weken drogen. Volgens deze regel zou je met en uitvulchappe van 7 cm dus 9 weken moeten wachten…

  Ik zou dus zo lang mogelijk wachten en parket pas als aller laatste leggen. Anders heb je ook al meer kans op beschadigingen en verfspatten…

  succes ermee!

 3. hallo,
  een zeer fijne uitleg wij starten kortelings met de hsb.
  Toch zit ik nog met enkele vragen hoe zit het de elektriciteit bij het plaatsen van de fermacell , je plaats de kabels maar boor je direct een gat waar je dan de kabels doorsteekt of die je dit later .
  mvg
  Luc.

  • Beste luc

   Fijn dat je hier bent geraakt!

   In principe leg je eerst overal stroom en waterleidingen. Daarbovenop komt de uitvulchappe waarop in ons geval isolatie en daarop vloerverwarming.

   In de post over “electriciteit, water en afvoeren” zie je foto’s waar de kabels van de stroom en water provosoir tussen de uitvulbalkjes zijn vastgemaakt. Ik heb telkens goed uitgeleten en fotos gemaakt waar dzt precies was. Daarna werd overal fermacel gezet. Nadien op basis van die opmeting gaten geboord met de klokboor.

   Alleen voor de plafondlampen hebben we voor het vastmaken kleine gaten in de fermacell geboord om de stroomkabel door te steken.

   Als er nog vragen zijn, hoor ik het wel!

   Groetjes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s