De keuken

Als de tegels liggen, kan de keukenplaatser komen. In eerste instantie vonden we moeilijk een keuken naar onze smaak en binnen het budget, tot we bij Kvik uitkwamen. Zij combineren Deens design met een erg aantrekkelijke prijs. Onze keuken is uiteindelijk een strakke, sobere en erg witte keuken geworden!

Keuken1

Keuken1

Ons verlanglijstje voor de keuken: veel werk- en opbergplaats, veel licht, strak, greeploos, geen hoogglans en een groot gasfornuis.

Met dat lijstje zijn we bij meerdere keukenboeren langs geweest. De mooiste keuken hebben we gezien op batibouw bij de Keukenontwerpers. Erg strakke keuken, hoogwaardige en stevige materialen maar een prijskaartje waaruit bleek dat we ons niet op de juiste stand bevonden (De vertegenwoordigers zagen dat schijnbaar aan ons gezicht want we vonden dat ze ons raar bekeken). Maar voor iemand met voldoende budget, zeker eens langsgaan!

Uiteindelijk kwamen we bij Kvik uit. Zij hadden enkele keukens die erg naar onze smaak waren en ook de prijs was aantrekkelijk. Ik denk dat hun keukens qua afwerking en kwaliteit kunnen concurreren met de Ikea keukens. Alleen zijn ze nog wat meer gestyled met die typische Scandinavische toets.

De kastfronten zijn een soort laminaat, wit zoals je op de foto’s kan zien. Het werkblad is gemaakt van compact-laminaat, massief laminaat van 10 à 15 mm dik met een HPL (High Pressed Laminate) toplaag. Ook de kern is in ons geval wit gekleurd. Onze eerste keuze was een donker blad met wat structuur (contrast met witte kasten enzo…) maar uiteindelijk had ZIJ toch een grotere voorkeur voor een wit blad. Met zijn 12 mm krijgt de keuken een zeer strak uiterlijk. Ondanks de beperkte dikte is het erg sterk, getuige de grote oversteek aan het kookeiland.

Voor de toestellen (Siemens) hebben we uiteindelijk bij een kleine elektrohandel een betere prijs kunnen bedingen dan bij Kvik. Dat was voor hen ook geen enkel probleem want hun corebusiness is keukens maken en plaatsen. Zij hebben wel alles piekfijn afgewerkt!

Hieronder enkele foto’s van het resultaat.

strakke lijnen in de kasten

Strakke lijnen in de kasten

het kookeiland met groot gasfornuis!

Het kookeiland met groot gasfornuis!

Door het zwevend blad, kunnen we met 4 personen aan de keuken zitten.

Door het zwevend blad kunnen we met 4 personen aan de keuken zitten.

de twee kolomkasten werden met MDF verhoogd tot tegen het plafond. op die manier moeten we hier geen stof vegen.

De twee kolomkasten werden met MDF verhoogd tot tegen het plafond.  Op die manier moeten we hier geen stof vegen.

Detail van het fornuis.

Detail van het fornuis.

Na anderhalve dag was de keuken geplaatst. Alles behalve de bak boven het eiland waar de dampkap in gemonteerd wordt. Kvik had ons aangeraden om deze zelf te maken aangezien het anders een dure dampkap zou worden. Op aanraden van de vertegenwoordiger van Kvik, hebben we bij een lokale houthandel (de Slagmolen Genk) een aantal watervaste MDF platen op maat en in verstek laten zagen.

De eerste stap was het maken van het kader dat aan de FJI liggers van het houtskelet werd vastgeboord. Aan dit kader werd later de bak zelf, die voorgemonteerd werd op de grond, gehangen. Uiteraard wilden we er toch iets speciaals van maken en wilden we boven/rondom een opening laten om later een LED strip in te leggen die ‘s avonds voor wat sfeer moet zorgen.

In deze bak werd, naast een dampkap, ook een recirculatiekit gemonteerd. Een recirculatie dampkap is een dampkap die de kookdampen gefilterd terugbrengt in de ruimte. In die bak zitten een vetfilter en een koolstoffilter. Deze laatste filtert de geurtjes grotendeels. Vochtige lucht wordt dus niet rechtstreeks afgevoerd naar buiten, maar wordt via het ventilatiesysteem uit de ruimte verwijderd. Dit laatste geeft ‘s winters het bijkomend voordeel van een verhoogde luchtvochtigheid. Want met ons ventilatiesysteem en de droge luchtdichte bouwmethode, zakt de luchtvochtigheid een beetje. Nu schommelt die tussen 50 en 60 graden: ideale waardes dus.

Het kaderwerk van de bak werd vastgemaakt aan de FJI liggers van het houtskelet.

Het kaderwerk van de bak werd vastgemaakt aan de FJI liggers van het houtskelet.

zicht vanop een afstandje.

Zicht vanop een afstand. Bovenaan is de opening voor het indirecte licht te zien.

Geverfde bak en gemonteerde dampkap.

Geverfde bak en gemonteerde dampkap. In de verte ook twee spots!

Omwille van onze luchtdichtheid, hebben we gekozen om met een recirculatiekit te werken. Die zit achter het rooster dat hier zichtbaar is.

Omwille van onze luchtdichtheid hebben we gekozen om met een recirculatiekit te werken. Die zit achter het rooster dat boven zichtbaar is.

En dan het eindresultaat:

Keuken1

Keuken1

Keuken 2

Keuken 2

Keuken 3

Keuken 3

10 thoughts on “De keuken

 1. Jullie keuken ziet er prachtig uit! Ik ben voor mijn nieuwe keuken aan het orienteren op de novy uitblaasbox (ook ivm luchtdichtheid). Hoe bevalt hij jullie, qua filtering, geluid en levensduur van het filter?

  • Dag Eelco

   De dampkap op zich bevalt goed. Uiteraard hebben we weinig om mee te vergelijken, dus voor ons is deze zeer ok. Hij is strak ingebouwd in een vals plafond en valt niet te hard op. Het geluid is wat minder en dat komt door die recirculatie box. De dampkap is erg krachtig en alle lucht moet in die box door een koolstoffilter. Dat brengt nogal wat geluid mee. Dit besefte ik niet tot ik hetzelfde model in een huis heb gehoord waar hij rechtstreeks naar buiten uitblies. Dan is het geluid praktisch nihil. Qua filtering zijn we tevreden. Enkel wanneer iets op de grillpan gaat, is er soms wat rook ontwikkeling in de keuken/woonkamer. Dat wordt dan weer opgelost door de ventilatie. Dat laatste staat dubbel in voor het snel afvoeren van eventuele luchtjes, waar we hier eigenlijk nooit last van hebben (wij gebruiken wel nooit een friteuse). Onze box blaast uit op ongeveer 30 cm van een afzuig-ventilatiemond.

   De filter kan volgens de voorschriften tot wel 10 keer gereinigd worden. Dit hebben we na een jaar één keer gedaan en dat stinkt echt vreselijk. Alle geuren die in de filter werden opgevangen, lijken er dan in één keer uit te komen. En je oven blaast dat weer de keuken in…goed verluchten dus op dat moment. Hij is ondertussen nog niet aan vervanging toe.

   Een klein minpuntje aan de dampkap vind ik persoonlijk het volgende: de lucht wordt aan de randen IN de dampkap gezogen. Daardoor hoopt zich daar alle vuil en vet op. Dat moet je dus regelmatig afwassen want dat is goed zichtbaar. Het reinigen is echter niet zo makkelijk aan de achterkant wegens erg smal (waar de centrale ‘plaat’ scharniert). Mijn uitleg is misschien raar, maar als je de dampkap ziet, wordt het wel duidelijk.
   Ik hoor ook verhalen van mensen die na een tijd geen koolstoffilter meer gebruiken (wegen te duur?) en rekenen op de ventilatie voor het verwijderen van geurtjes…

   Veel succes met je keuze!

   • Super bedankt voor je uitgebreide reactie! Hier heb ik echt wat aan. Wij gaan fijn recirculeren.

 2. Hallo,

  supermooie keuken. Wij zetten binnenkort ook een keuken in deze stijl + zijn ook bezig met het maken van een bak boven het kookeiland. Hoeveel cm zit ertussen jullie plafond en de bak van de dampkap? We twijfelen nl over het aantal cm bij ons…

  groetjes
  Oona

 3. Hallo,

  Mooie keuken! We hebben zelf ook een strakke keuken van kvik (geplaatst november 2015). Het werkblad is compactlaminaat (12mm), maar we hebben het probleem hierbij dat op de scherpe rand er op sommige plaatsen stukjes van gesprongen zijn. Hebben jullie iets dergelijks gemerkt?

  Groetjes,
  Matthias

  • Dag mathias!

   Dat hebben wij inderdaad ook op enkele plaatsen. Bij ons zijn die er gekomen terwijl we nog aan het aan het werken waren toen de keuken al stond. Het eiland werd gebruikt als tafel voor allerlei materiaal.

   Het is wel zo miniem dat het ons niet zo stoort. Uiteindelijk moet de ‘lagere’ prijs van de keuken (of het keukenblad) wel ergens inzitten…het zou wel suggestie voor kvik kunnen zijn om die kanten meer af te ronden maar dat zullen de klanten minder graag zien.

  • Dag Cédric

   Gezien prijs/kwaliteit verhouding, zijn we nog steeds tevreden van dit product! We hebben zoals je misschien op de foto’s ziet, een deel zwevend stuk. Onze zoon heeft de neiging om hier op te gaan zitten, maar dan buigt het toch wat door. Verder helemaal geen klachten over vuil/krassen (gebruiken wel altijd snijplank).

 4. Jullie keuken ziet er super uit! Mag ik vragen wat de afmetingen zijn van de bak waar de afzuiger inzet? Diepte hoogte en breedte?

  Groetjes
  Mike

  • Dag Mike! Bedankt voor je berichtje!
   De bak heeft in breedte en lengte dezelfde afmetingen als ons eiland. Om daar wat symmetrie te krijgen. Dat is 120cm x 240cm. Hoogte is vanaf plafond 47 cm. Oftewel ongeveer 2m10 boven de vloer is onderkant bak.

   Als er nog vragen zijn: shoot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s