Tegels leggen

Ondertussen was mijn halftijdse werkonderbreking ten einde en kon ik enkel nog in de weekends de handen uit de mouwen steken. Al het werk kwam dus weer terecht op de (sterke) schouders van de twee papa’s. Er zijn geen foto’s van tijdens de werken omdat ik er overdag niet meer bij kon zijn en het begrip “selfie” deze mannen  volkomen vreemd is. En dat zal waarschijnlijk ook zo blijven!

Hard labeur: verwijderen van cementsluiers.

We hadden ons oog laten vallen op een matte keramische tegel met een beton- of cementlook. Omdat we het een mooie tegel vonden, hebben we beslist om hem overal te leggen: berging, keuken, inkomhal, toilet, badkamer en douche! Het is formaat 60×60 en alhoewel ik dacht dat het leggen snel zou gaan o.w.v het groot formaat, was het geen eenvoudige klus.

Tot nu toe heeft het zich een erg mooie en praktische tegel getoond, die geen strepen achterlaat na het dweilen en waarop je bijna geen vuil ziet. Gezien er onder de tegels overal vloerverwarming ligt, hebben we gebruik gemaakt van Weber.Col Plus. Een cementlijm die het eventuele “werken” van tegel/chappe wat kan opvangen. Daarom werd ook gevoegd met een flexibel voegsel met de naam Ardex G6 Flex 1-6. De getallen 1 – 6 staan  voor de breedte (in mm) van de voeg die je met dit type voegsel kunt dichten. Om een egaler uitzicht te krijgen, hebben we ook hier voor de kleur ‘cementgrijs’ gekozen. Wat we te laat wisten (en dus alweer een gouden tip voor de lezer) is dat je het voegsel moet aanmaken met regenwater en niet met leidingwater. Dit laatste bevat meestal teveel kalk waardoor de voeg witter uitslaat. Helaas pindakaas voor de keukenvloer!

Hieronder enkele foto’s van het eindresultaat.

Vloermat uitgewerkt met tegelen.

Vloermat uitgewerkt met tegels. De voegsluier moet nog verwijderd worden.

Tegels achterkeuken

Tegels achterkeuken

Tegels in de hal

Tegels in de hal. Omdat er in de woonkamer straks meerlaagsparket komt, hebben we een L profiel van Schlüter gezet.

Nu we toch bezig zijn, ook de badkamer en douche betegelen.

Nu we toch bezig zijn, ook de badkamer en douchewand betegelen.

Nadat de tegels liggen, moeten ze ook nog ‘ingewassen’ worden. Dit is de vakterm voor het opvullen van de voegen. Als dat klaar is, was er in ons geval iets te veel van het voegsel op de tegels achtergebleven, waardoor het hard labeur werd en we twee weekends hard hebben moeten schuren!

Hard labeur: verwijderen van cementsluiers.

Hard labeur: verwijderen van cementsluiers.

2 thoughts on “Tegels leggen

  1. Hallo, ik ben jullie blog een beetje beginnen te lezen. De insteek was de vvw op netten, maar ondertussen ben ik hier al terecht gekomen. Kan je mij vertellen welke tegel dit precies is en bij welke leverancier jullie hem gevonden hebben? Adhv jullie refentie naar “de slagmolen” in Genk weet ik dat jullie, net als wij, ook Limburger zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s