Gevelbekleding padoek

Tadaaa! Groot nieuws! Onze gevel is eindelijk dicht! Of op zijn minst toch “bedekt”…En dat met een zeer mooie houtsoort, padoek. Het werk heeft niet zo lang geduurd als eerst gedacht, maar we waren toch blij dat het na drie weken klaar was. Vooral het detailwerk, zoals de afwerking rond de vensters, was erg tijdrovend. Maar nu het klaar is, zijn we allemaal zo fier als een gieter op het geleverde werk. Of je dit mooi vindt of niet, het is wel iets waar nogal wat over gesproken wordt.

Padoek-1

Onze zoektocht naar het geschikte hout was een werk van lange adem. We hebben boeken, websites, beurzen en winkels afgeschuimd om te achterhalen welk hout ons het meeste beviel. Maar eerlijkheidshalve waren we eerder al een beetje voor padoek gezwicht. Enkele jaren geleden hadden we in Ieper een huis gezien dat volledig met deze houtsoort was bekleed. Maar toen we de prijs van dit hout hoorden, gingen wij ervan uit dat dit waarschijnlijk niet in ons budget paste. Maar blijkbaar zijn niet alle dromen bedrog…

De zoektocht naar hout

Een huis bouw je, uitzonderingen daargelaten, normaal maar een keer. De materialen die je gebruikt, gaan dus best minstens één leven lang mee. Ergens in ons achterhoofd denken wij nog steeds dat een gevelsteen langer meegaat dan een houten plank. Alleen wint de emotie het soms van de ratio (ook bij mannen!) en gingen wij voor hout.

In de eerste plaats hebben we gekeken naar wat we mooi vonden. Knopen in het hout vonden we niet mooi. Dus zowat alle naaldhoutsoorten vielen uit de boot, ook de thermisch verduurzaamde soorten. Critici zullen echter aanhalen dat eerste keus naaldhout ook niet veel knopen heeft.  Tegenwoordig vind je ook populieren- en essenhout dat thermisch verduurzaamd wordt, maar dat leek ons een té zachte houtsoort om jarenlang weer en wind te trotseren.

Omdat het over een relatief grote oppervlakte gaat, zag ik mezelf niet om de zoveel jaar alles in de olie en/of verf…zetten. Dus het moest een houtsoort zijn die “mooi vergrijst”. Sommige houtsoorten worden op termijn eerder bruin en of zelfs zwart. Veel is natuurlijk afhankelijk van een correcte plaatsing en eventuele lokale vervuiling. Maar we durfden geen risico lopen en daarom hebben we ook niet voor ceder gekozen. Deze houtsoort duikt de laatste tijd erg vaak in het straatbeeld op en die vergrijst “in ideale omstandigheden” ook mooi egaal.

Even hebben we inheemse soorten eik en kastanje overwogen, vooral omwille van het ecologische aspect. Ook robinia – het meest duurzame Europese hout – hebben we in gedachte gehad, maar daar vond ik te weinig leveranciers/ervaring /plaatsingstips over. Het zou een sprong in het te diepe zijn.

Vooral ook hebben we gekeken naar duurzaamheid/stabiliteit en daar halen eik en kastanje het dan weer niet van de tropische soorten als afzelia, afrormosia, ipé, padoek. Als snel bleek echter dat de drie eerst genoemde houtsoorten intussen zo schaars waren, dat de kostprijs echt té hoog lag. Soms tot wel 30-40% duurder dan padoek.

Volgende stap: op zoek naar “betaalbare” padoek.

Padoek

Padoek is de commerciële benaming voor het hout dat de botanische soort “Pterocarpus soyauxii” levert. Deze boom kan tot 50 meter hoog worden en krijgt een kruin van ongeveer 30 meter. Typische kenmerken zijn de rode stof die de schors afscheidt en de smalle aanloopwortels die ongeveer 6cm breed en meters hoog kunnen worden. Deze “lichtboomsoort” komt solitair voor in de tropische regenwouden van Gabon en Kameroen. De gevleugelde zaadjes worden door middel van de wind verspreid waardoor de boom zich eenvoudig en natuurlijk kan verjongen (sorry, beroepsmisvorming).

Typische wortel aanloop van de boom.

Typische aanloopwortels van de boom.

Dit hout is in Europa de meest gekende en gebruikte soort padoek, maar er bestaan ook andere soorten zoals Andaman en Indische padoek. De schrijfwijze wil ook wel eens verschillen en gaat van padouk, padoek over padouck naar buitenlandse padauk en paduk.

Het kernhout is fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd. Het wordt dan ook gebruikt als kleurstof in o.a. de textielnijverheid. Bij blootstelling aan het licht verkleurt het hout snel tot roodbruin en op de lange duur tot zilvergrijs. Het spinthout is eerder wit crèmekleurig.

Ook leuk om te weten: de bladeren van deze boom zijn eetbaar en zitten barstensvol vitamine C. Schorsextract wordt in Afrika gebruikt als kruidenmedicijn om huidparasieten en schimmelinfecties te behandelen. Hoewel dit laatste wel haaks staat op het feit dat het stof bij sommige mensen uitslag en eczeem kan veroorzaken…

Padoek is een zeer stabiele houtsoort die niet werkt en nauwelijks vervormt. Het kernhout is dan ook zeer duurzaam (klasse I). Padoek zou volgens sommigen ook bestand zijn tegen termieten en andere insecten…maar daar hebben we voorlopig het raden naar.

Types gevelbekleding

Eer we de houtsoort definitief vastleggen, moeten we kiezen hoe we onze gevelbekleding gaan uitvoeren. Ook hier weer: keuzestress. Ga je voor een open of een gesloten gevelbekleding? Voor verticale of horizontale plaatsing? Kies je balkjes, leien of planchetten. Als je voor planchetten gaat, neem je dan opengewerkt, rabatplanken, potdekselplanken, bevelsiding planken of met tand en groef?

Tegenwoordig is het hip om met open gevelsystemen te werken. Als “open” wordt in deze context gezien als de planken of balkjes elkaar niet raken en je dus min of meer tegen de achterliggende gevel aankijkt.

Dit systeem ziet er erg mooi uit, zeker aan moderne gebouwen. Alleen vertrouwde ik vooral het achterliggende materiaal (lattenwerk, deltadoek, isolatie…) onvoldoende om hier voor te kiezen. Groot voordeel is natuurlijk wel de zeer goede verluchting en dus droging van het hout.

Horizontaal of verticale plaatsing was nog een hoofdbreker. Beiden hebben hun voor- en nadelen en het is niet enkel een esthetische keuze. Maar omdat de gevelsteen ons huis al horizontaal uitrekt, zou een horizontale beplanking dit effect nog versterken. Bij navraag bij mensen uit de sector, zegt de meerderheid dat een horizontale plaatsing ‘de beste’ is. Al werd er nooit direct een reden gegeven “waarom”. Ik ging ervan uit dat ze dit zegden omdat ze dit nu eenmaal gewend waren. Voordeel van verticale plaatsing is de snellere afvoer van water, maar de kopse kanten zijn dan weer gevoeliger voor water. Op aanraden van onze architect hebben we de kopse kanten daarom 1cm uit elkaar gezet én onder een hoek van 15° gezaagd. Van dikke planken zaagt men hout, zegt het spreekwoord !!!

Na lang wikken en wegen hebben we beslist om voor een verticale plaatsing te gaan. Dit hield in ons geval wél in dat we drie (3!) lagen lattenwerk moesten maken: Eén laag horizontaal op het houtskelet voor de extra isolatie. Daarop een tweede laag verticaal voor de ventilatie en een derde laag horizontaal om de planken verticaal op te bevestigen.

Om niet te zeer uit te wijden: uiteindelijk hebben we meerdere leveranciers van padoek gevonden. De planchetten met tand en groef zijn de meest voorkomende. Door enkele leveranciers een beetje tegen elkaar uit te spelen en ook en vooral omdat het over een aanzienlijke hoeveelheid hout ging (130 m2 oftewel 1000 lopende meter), konden we een mooie prijs bedingen.

En dan nu: beeldmateriaal!

Driedubbel lattenwerk: 1e laag horizontaal met isolatie, deltadoek, 2e verticale laag, 3e horizontale laag

Driedubbel lattenwerk: 1e laag horizontaal met isolatie, deltadoek, 2e verticale laag, 3e horizontale laag.

Zijgevel lattenwerk klaar!

Zijgevel lattenwerk klaar!

detail zij aanzicht van de lagen

detail zij aanzicht van de lagen

Hoekje om!

Hoekje om!

Bovenaanzicht vanuit een slaapkamerraam.

Bovenaanzicht vanuit een slaapkamerraam.

achtergevel klaar om padoek tegen te schieten!

achtergevel klaar om padoek tegen te schieten!

Doek hangt, nu nog twee lagen latten schieten!

Doek hangt, nu nog twee lagen latten schieten!

Eerste planken kunnen er tegen.

Als ook de voorgevel vol latten hangt, kunnen de eerste planken er tegen. Spannend!

Voorkant gevel pas geplaatst.

Voorkant gevel pas geplaatst.

We zijn op de terugweg met de padoek. Na deze gevel nog maar eentje te gaan!

De Achtergevel gaat door de drie ramen erg traag vooruit!

 

En dan: HET EINDRESULTAAT.

Padoek-2

Padoek-19

Achtergevel

Week 1

Week 1

Week 3. De verkleuring is al ingetreden!

Week 3. De verkleuring is reeds duidelijk zichtbaar!

Voor de liefhebbers: enkele details

strakke afwerking onder de dorpels en aan de dagkant! Vakmannen hebben dit gemaakt!

strakke afwerking onder de dorpels en aan de dagkant! Vakmannen hebben dit gemaakt!

Let vooral op de zwelband tussen de dagkant en het raamkader.

Let vooral op de zwelband tussen de dagkant en het raamkader.

Padoek-25

Padoek-24

Padoek-22

Regenlijst onder de planken die het water moeten afvoeren.

Regenlijst onder de planken die het water moeten afvoeren.

screens buiten-8

Verkleuring achtergevel (zuidoost kant) na vijf maanden.

Padoek-19

Advertisements

One thought on “Gevelbekleding padoek

  1. Beautiful die Padouk en inderdaad zowat het meest esthetische voor een gevel. Wij hebben voor ons bijgebouw/carport ongeveer 80m2 nodig (afhankelijk van de dikte van de planchet kost dit tussen de 50 en 70€/m2 – internet info). Wat hebben jullie betaald? Welke dikte en breedte planchetten hebben jullie gebruikt. Ik veronderstel dat de planchetten door jullie gebruikt niet voorzien zijn van kopse tand en groef (zal mogelijk problemen bezorgen bij uitzetting). Schuin afzagen en een voeg laten lijkt mij een mooie oplossing/afwerking, doch in vele gevallen zullen de koppen “hangen” omwille van het ontbreken van een achterlat of werd er enkel gezaagd ter hoogte van de achterlat? Welke lengtes zijn beschikbaar? Welke leverancier?

    Dank u en proficiat met de bouw

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s