Fermacell

Als de vloerverwarming ligt en er voldoende druk in de leidingen blijft, kan er opnieuw gechapped worden. Op dat moment was ik echter niet thuis en de overige aanwezigen zijn in hun enthousiasme vergeten foto’s te maken. Helaas dus geen fotoverslag hierover. Waar we wel een verslag van hebben is de volgende grote brok werk: het hele huis voorzien van gipsvezelplaat, in ons geval: Fermacell. IMG_1974

Gipsvezel versus gipskarton

 De meest gekende plaat om binnenwanden en plafonds te bekleden is de gyprocplaat. Het is zowat een eigennaam geworden. Gyproc is een gipskartonplaat. Die bestaat uit gips en daarrond langs weerszijden een laag karton. Deze platen hebben al jaren heel wat succes, zowel bij nieuwbouw als bij renovatiewerken. De laatste tijd valt het echter op dat de gipsvezelplaten langzaam een inhaalbeweging aan het maken zijn. Deze platen bestaan enkel uit gips en vezels van gerecycleerd papier. Dit heeft (vooral in mijn ogen) erg veel voordelen t.o.v de Gyprocplaat. Naast het ecologische aspect, is de plaat steviger, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de populariteit bij milieubewuste doe-het-zelvers. Jarenlang was er eigenlijk maar één merk van gipsvezelplaten op de markt : Fermacell (nu bij de groep Xella). Om niet achter te blijven, hebben ook Knauf (Vidiwall) en Gyproc (Rigidur) zich op deze markt gestort.
Samenstelling
Traditionele gipskartonplaten bevatten naast gips en karton ook bindmiddelen en soms zijn ze ook nog versterkt met glasvezels. Gipsvezelplaten bestaan uit een mengeling van gips, cellulosevezels van gerecycleerd papier en water. Dus zonder bindmiddelen. Dat mengsel wordt samengeperst, tegen hoge temperatuur verwarmd, daarna ondergedompeld in water, gedroogd en in verschillende afmetingen gezaagd. Gipsvezelplaten bestaan dus uit drie elementen, waarvan er één een recyclage -en de twee andere natuurproducten zijn. Een redelijk ecologisch geheel dus…
Afwerking
Een groot verschil met gipskartonplaten is de afwerking van de voegen tussen de platen. Gipskartonplaten hebben afgeschuinde boorden. Die bieden de mogelijkheid om een zelfklevende voegband aan te brengen die wordt verzonken in de voegpasta. Die kan in twee of zelfs drie lagen aangebracht worden. Vooral het ‘recht’ krijgen van deze afgeschuinde boorden is een moeilijke klus omdat je goed moet kunnen plamuren.
Je vindt ook gipsvezelplaten met afgeschuinde boorden en die kunnen uiteraard op dezelfde manier worden gevoegd. Maar de meest gebruikte gipsvezelplaten hebben rechte boorden. In dat geval worden de platen tegen elkaar gelijmd met een speciale lijm die men na droging kan afsteken met een plamuurmes. Deze voeg en alle schroefgaten en kleine putjes worden gedicht met een afwerkpasta (joint filler). Aan uitspringende hoeken worden de gipsvezelplaten eenvoudig met de speciale lijm tegen elkaar bevestigd en afgewerkt met pasta. Het materiaal wordt voldoende hard en stevig zodat je geen gebruik meer hoeft te maken van een hoekversteviging, wat bij gipskartonplaten wel nodig is. Al betwijfelen we zelf of deze hoeken ook peuter- en kinderproof zijn. Bij de plaatsing van gipsvezelplaten aan het plafond moet rondom een uitzetvoeg gelaten worden van 0,3 à 0,5, die wordt gevuld met schilderskit.
Voordelen
– Meer ecologisch omwille van de samenstelling gips – gerecycleerd papier – water.
– De stijfheid van de gipsvezelplaat is één van haar grootste pluspunten. Zo volstaat het om aan weerszijden van een structuur één gipsvezelplaat te plaatsen om gelijkwaardige akoestische en thermische prestaties te halen als een structuur met aan weerszijden een dubbele laag gipskartonplaten. Door deze stevigheid is ook de draagkracht groter. Aan een gewone schroef kan een gewicht van 50kg gehangen worden. Door de stevigheid is ook de hanteerbaarheid beter dan bij gyprocplaten waar al sneller een hoek zal afbreken.
– Isolatiewaarde en brandweerstand. Bij gelijke dikte zijn de eigenschappen van de gipsvezelplaat inzake akoestische en thermische isolatie en brandweerstand (klasse A1, onbrandbaar) beter dan die van zijn concurrent.
– Makkelijk te plaatsen. De plaatsing, in gelijkaardige omstandigheden en met het gepaste gereedschap, gaat sneller en vergt minder accessoires dan bij gipskartonplaten. Je hebt bijvoorbeeld geen voegband of hoekversteviging nodig. Het is ook makkelijker om overschotten te gebruiken, omdat je niet met afgeschuinde boorden zit.
– Het werkt vochtregulerend en kan ook in vochtige ruimtes geplaatst worden (in een douche zet je best ook een waterkerend doek).
Nadelen
– Gipsvezelplaat is een stuk zwaarder dan gipskartonplaat. Voor een plaat van 120cm x 260 cm (12,5 mm dik) weegt Gyproc 31 kg terwijl een Fermacell gipsvezelplaat van dezelfde afmetingen bijna 47 kg weegt. Om de platen te plaatsen ben je bijna verplicht om met twee of zelfs drie personen te werken.
– De kostprijs is hoger. Wil je echter dezelfde sterkte/akoestische of thermische isolatie, dan ga je bij gipskartonplaten een dubbele wand moeten zetten of verstevigen met bv een OSB plaat.
– Bewerking (verzagen) is moeilijker omwille van de sterkte. Afsnijden met een breekmes is erg zwaar…je voorziet dus best een goede cirkel- of invalzaag.

Aan het werk!

Na een korte opleiding bij Ecomat en veel overleg en gepieker, gaan we van start met het grote hoofdstuk. De adviezen (zoals zo vaak, heb ik de laatste maanden mogen ondervinden) over verwerking, regelafstanden, soorten schroeven ect..zijn erg uiteenlopend. Wij hebben uiteindelijk een ‘mix’ gemaakt van de verwerkingsadviezen van Fermacell zelf, van de opleiding bij Ecomat en de meningen op forums op het internet.
Starten doen we met de plafonds van het gelijkvloers. We hebben gekozen om alles te verlijmen. Maar er wordt gewaarschuwd om toch wat omzichtig met de lijm om te springen omdat die tijdens het drogen de platen op de voeg wel eens naar voren zou kunnen duwen, met bulten tot gevolg. Voor de zekerheid en tegen beter weten in, hebben we daarom tegen het plafond de latten zo geplaatst dat er juist naast elke lange kant van de plaat een lat staat. Dus twee latten vlak naast ipv van één lat juist OP de voeg. Indien de lijm bij het aanduwen van de plaat ertussenuit zou komen en opzwellen, kan dat geen kwaad. Een eigen prachtidee blijkt achteraf.
IMG_1978

Aanbrengen van de lijm op de plafondplaten.

Onze festtool invalzaag komt erg goed van pas! Maar ook goed dat we een stofzuiger van schoonbroer voorhanden hadden!

Onze Festool invalzaag komt erg goed van pas! Maar ook zeer content dat we een prima stofzuiger van schoonbroer mochten lenen!

Plafond hangt al volledig als we aan de muren beginnen.

Het plafond hangt volledig als we aan de muren beginnen.

Deze stapels moeten tegen de muur komen.

Deze stapels moeten nog tegen de overige muren en plafonds komen.

IMG_1974

Spannend! De eerste muurplaat staat! Hier hebben we geen stopkontacten in de muren, dus 10mm platen rechtstreeks tegen de vlakke OSB geschroefd.

als er geen balken zijn om twee platen op te schroeven, zetten we stukjes fermacell er achter

Als er geen balken zijn om twee platen tegen te schroeven, zetten we er stukjes fermacell achter

Alle naden worden gelijmd.

Alle naden worden verlijmd.

Als twee platen tegen elkaar geplaatst worden, moet de lijm er tussenuit komen. Enkele uren laten opdrogen en daarna met een plamuurmes afsteken.

Als twee platen tegen elkaar geplaatst worden, moet de lijm er tussenuit komen. Enkele uren laten drogen en dan met een plamuurmes afsteken.

Deze 'sergeant' of lijmklem helpt om het achterliggende stukje beter in te schroeven.

De ‘sergeant’ of lijmklem helpt om het achterliggende stukje vast te schroeven.

Fermacell wanden-15

Ventilatiebuizen kunnen mooi op maat uitgezaagd worden, recht met de voorkant van de platen.

Het resultaat

560m² en 7000 schroeven later hangt er ongeveer 8400 kilo gipsvezelplaat aan onze wanden. We zijn erg tevreden over het resultaat al zijn er nog wat zaken die afgewerkt moeten worden (dagkanten) en moeten we alle gaatjes en voegen nog afwerken met de joint filler om daarna alles lichtjes te plamuren met een finisher!

Hal gelijkvloer

Hal gelijkvloers

bureau en nachthal.

Bureau en nachthal.

badkamer met uitsparing voor lavabo.

Badkamer met uitsparingen voor lavabo’s.

'Master bedroom'

‘Master bedroom’

trapgat

Trapgat

zicht op trap en speelkamer

Zicht op trap en speelkamer

Advertisements

5 thoughts on “Fermacell

 1. De argumenten om met gipsvezelplaat af te werken spreken me erg aan. Ik heb een paar vragen;
  – waarom heb je geen AK platen toegepast?
  – waarom heb je niet geniet?
  – hoe worden de naden bij het stotend plaatsen afgewerkt? ZIjn deze onzichtbaar af te werken?

  • Beste Mark

   – Waarom geen AK platen? Omdat we niet goed kunnen plamuren! We hadden allemaal onze ervaring met Gyproc en die was wat afwerking betrof niet zo positief.
   Ofwel was er op de voeg een bobbel (te veel plamuursel) of een holte (te weinig). Daarom rechte kanten. Wel lang getwijfeld hoor, want het is nieuw, maar het werkt erg makkelijk en zou niets anders meer aanraden!

   Maar het blijft persoonlijk. We hebben een summiere opleiding gehad van een bedrijf dat enkel fermacell plaatst. Twee broers waarvan de ene altijd werkte met AK platen omdat die goed en graag plamuurde, de andere altijd rechte kanten omdat hij niet kon plamuren en het niet graag deed…

   – Nieten hebben we overwogen, maar ik vond geen nietpistool om te huren dat zulke lange nieten kon schieten en het aankopen was een te grote investering. Daarnaast waren we er te onzeker over of het zou lukken. Schroeven is nog altijd steviger lijkt me, zeker voor plafonds zou ik nooit nieten. Voor de wanden zou ik wel proberen als je een goed nietpistool hebt.

   – Op een van de twee kanten van de plaat doe je lijm. De andere plaat zet je hier tegen waardoor de lijm er meestal tussenuit komt. Dit moet je vooral zo laten en niet afvegen. Enkele uren wachten en dan met een scherp voorwerp (beitel, plamuurmes, …) afsteken. Let op, wacht niet te lang want die lijm wordt steen en steen hard. Daarna stevig opschuren en met joint-finisher een heel klein laagje opzetten want er zitten kleine openingen in die lijm. Daarna hebben wij alles met fijnplamuur afgewerkt.
   Is het onzichtbaar? Op sommige plaatsen zo goed als, op andere plaatsen zie je om een onverklaarbare reden (ook waar we de platen op een vlakke osb wand hebben geschroefd) toch de naad als je er voldoende schuin met een lamp op schijnt.

   Ik weet niet of je in buurt woont (Bilzen), maar je bent altijd welkom om het eindresultaat te komen bekijken. Alvast veel succes ermee!

 2. Hey,

  Vraagje: Hoelang heb je er ongeveer over gedaan? Ik ben stilletjes aan bij de fase van Fermacell plaatsen beland. Ik zal wegens tijdsnood een deel moeten laten doen en dat kost nogal wat.
  Vandaar dat ik toch overweeg om een deel zelf te doen.
  materiaal heb ik al.
  MVG
  Robin

 3. Hallo,
  Leuk verslagen om te lezen hier.
  Wij staan ook op het punt een gipskartonnen plafond te plaatsen op FJI liggers. De vraag is: gyproc plafond profielen gebruiken of eenvoudig op hout. Voor op hout waarschuwt men ons steeds voor barsten.
  Hebben jullie hier al ervaring mee?

  • Dag jo

   Bedoel je barsten in de plaat of barsten in het hout? Zoals je op de fotos ziet hebben we eerst een lattenwerk op de fji-liggers geplaatst. De onderlinge afstand van deze liggers is nl te lang. Daarna hebben we hier rechtstreeks de plaat op geschroefd. Wij hebben eigenlijk ergens barsten. Ik vermoed dat die fji heel weinig werkt. Vol hout is wrschl iets iets anders. Als dat niet droog is, kan het sterk werken. Bij hoeken moet je wel zorgen dat je met een plaat een stuk voorbij die hoek gaat. Daar zou het wel kunnen barsten…als je ng vragen hebt: shoot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s