Vloerverwarming

Nadat de uitvulchappe voldoende had kunnen drogen, was de vloerverwarming aan de beurt. Het leggen van de buizen en het aansluiten van de collectoren werd op een snelcursus bij de DHZ (Doe Het Zelf)  firma HBB uitgelegd. Hoewel we voor aanvang van dit werk ook weer wat onzeker waren, was het zaakje (incl. leggen vloerisolatie) op twee dagen gepiept!

vloerverwarming op de bureau op het eerste verdiep.

Op aanraden van de architect en de DHZ firma, hadden we beslist om op de verdieping enkel in het bureau (die eigenlijk in de hal staat) en in de badkamer vloerverwarming te leggen. Indien het ooit nodig zou zijn, zouden we op de slaapkamers alsnog kunnen bijverwarmen met een infrarood paneel of dergelijke. De extra investering in vloerverwarming leek ons niet de moeite waard voor die enkele dagen per jaar dat het systeem zou moeten werken.

Onze DHZ firma HBB werkt met materiaal van de firma Climatrix, gelegen in Dilsen-Stokkem. Voor de mensen uit de buurt, dit is een dochterbedrijf van Rofix. Het bedrijf met de grijze neushoorn langs de Boslaan in Dilsen (Intussen heeft het beest een mooie Belgische driekleur).

De voorbereiding

Vooraleer we iets konden doen, moest er langs alle wanden ‘randisolatie’ geplaatst worden. Die laat toe dat de chappe, indien nodig, kan uitzetten en vermindert (hoewel minimaal) het warmteverlies door de buitenmuren. Daarnaast wordt het ook gebruikt tussen de verschillende kamers of om, indien er een grotere aaneengesloten ruimte is, die op te delen in kleinere oppervlakten.

Van HBB ontvingen we een legplan waar er per kamer vermeld stond welke afstand er tussen de buizen onderling aangehouden moest worden. Deze legafstand wordt bepaald door meerdere factoren:

– de warmtevraag: een badkamer vraagt meer/sneller warmte waardoor de buizen dichter bij elkaar komen te liggen
– type vloerafwerking: hoe beter de warmtegeleiding van de vloer, hoe verder de buizen uit elkaar gelegd mogen worden. Tegels zijn goede geleiders, laminaat iets minder, parket nog iets minder en kurk is zowat de slechtste.
– locatie: aan vensters worden de buizen dichter bij elkaar gelegd om de koude doorslag van ramen op te vangen.

Aan de ramen worden de buizen iets dichter bij elkaar gelegd om de koude doorslag van de ramen op te vangen.

Aan de ramen worden de buizen iets dichter bij elkaar gelegd om de koude doorslag van de ramen op te vangen.

Op basis van vloerafwerking scoren we niet geweldig. In de woon- en eetkamer, speelkamer en bureau komt meerlaags parket te liggen. Hout is toch een beetje een isolator waardoor de warmteafgifte trager/minder zal zijn. Daarom liggen de buizen hier dichter bij elkaar dan waar er tegels liggen (keuken, berging, hal).

Twee veel voorkomende legpatronen zijn het meander ofwel het slakkenhuis / bifilair patroon.

Meander legpatroon :

Meander legpatroon

Dit legpatroon wordt meestal gebruikt indien er een koude wand aanwezig is. Bijvoorbeeld wanneer er aan een bepaalde zijde grote ramen zijn geplaatst.  De warmteafgifte is in het begin hoger (bij de ramen), waardoor de kou daar wordt tegengehouden.

Een nadeel van dit patroon is dat de warmteverdeling niet optimaal gelijk is. Aan het begin is de warmteafgifte hoger dan aan het einde. Door de vele haakse bochten wordt de weerstand in de leidingen verhoogd, waardoor kans op ruis in de leidingen ontstaat.

Slakkenhuis of bifilair legpatroon :

Slakkenhuis legpatroon

Bij dit patroon lopen zowel de aanvoer- als terugloopleidingen naast elkaar. Voordeel hierbij is dat de vloer overal dezelfde, constante temperatuur heeft. Nog een voordeel bij deze legvorm is dat er minder weerstand is door de mindere bochten van 90° (slechts één), waardoor de spanning in de leidingen minder zal zijn.

Daarom hebben wij gewerkt met het slakkenhuispatroon. Je begint met leggen vanaf de collector waar het warme water in de buis gaat en je eindigt opnieuw in de collector waar het afgekoelde water terug loopt. Het water maakt als het ware een kringetje. Het leggen van de buizen lijkt op papier erg eenvoudig. Het systeem werkt als volgt: indien de onderlinge afstand tussen de buizen 20 cm moet zijn, begin je inwaarts grote kringen te leggen die eerst 40cm uit elkaar liggen. Als je binnen je ‘slakkenhuis’ komt, moet je een omgekeerde scherpe bocht maken om terug tussen de reeds liggende buizen naar het startpunt gaan. Easy peasy, toch?

Mini-collector voor de vloerverwarming in de bureau en de badkamer.

Mini-collector voor de vloerverwarming in het bureau en de badkamer.

De moeilijkheid schuilt er in dat je met een vaste afmeting van je ruimte zit en je een min of meer vaste legafstand van de buizen moet respecteren. Het leggen van de hele vloerverwarming heeft uiteindelijk meer tijd gekost aan overleg en uittekenen van het legplan dan aan het leggen zelf. Want eenmaal dat het legplan duidelijk is gaat het snel….

Het echte werk!

1. Het gelijkvloers

Beneden moet er nog heel wat vloer opgevuld worden om uiteindelijk aan de nul-pas te geraken. Op de gedroogde chappe komen eerst Kinspan isolatieplaten (Resol schuim). Omdat dit materiaal erg broos is, worden hierop nog ‘tackermatten’ gelegd. Deze zijn ook een beetje isolerend (hetzij minder dan Kingspan) maar vooral steviger door het kunststof bovenlaagje dat de tackerclips vasthoudt.

Het voordeel van deze matten is dat er al een ruit-motief op voorgedrukt is, wat het uittekenen van de buizen vergemakkelijkt. Wel spijtig dat we meerdere soorten van deze tackermatten geleverd kregen waardoor de lijnen niet altijd overeen kwamen.

 

Eer de vloerverwarmingsbuizen gelegd kunnen worden (tackeren), moet er isolatie en tacker-matten gelegd worden. Deze laatste houden de clips veel beter vast.

Eer de vloerverwarmingsbuizen gelegd kunnen worden (tackeren), moeten er isolatie- en tackermatten gelegd worden. Deze laatste houden de clips vast.

Eenmaal deze gelegd en het legplan van de buizen duidelijk was, konden we beginnen. Een persoon staat aan de haspel om de kabel geleidelijk af te rollen, een tweede legt de buizen waar ze moeten komen en een derde persoon schiet ze vast met het tackerpistool. Omdat een beeld meer zegt dan woorden, de foto’s:

Rol leiding klaar om te gebruiken.

Haspel met een grote rol Rhino Pert buis – klaar om te gebruiken. Let vooral op de grijze kleur. Deze zou langer ‘open’ kunnen blijven liggen omdat ze minder gevoelig is voor zonlicht. Dit zou bij doorzichtige buizen algengroei in de buizen kunnen veroorzaken als het lang duurt eer er gechappet wordt.

Tacker-pistool om de clips in de isolatie te schieten.

Tacker-pistool om de clips in de isolatie te schieten.

alle leidingen via de muur naar de collector. Hiermee is de hal al bijna volledig verwarmd.

Alle aan- en terugloopleidingen op het gelijkvloers lopen via de hal naar de collector. Hiermee alleen is deze al bijna volledig verwarmd.

Hier komt later een uitzetvoeg voor de chappe. De rode stukjes beschermen de leidingen.

Hier komt later een uitzetvoeg voor de chappe. De rode stukjes beschermen de leidingen voor de scherpe randen van die witte ‘lat’.

Al enkele 'kringen' op de collector aangesloten.

Al enkele ‘kringen’ op de collector aangesloten.

Woonkamer voor

Woonkamer voor

woonkamer na

woonkamer na

Speelkamer voor

Speelkamer voor

Speelkamer na

Speelkamer na

 

2. De verdieping

Omdat de vloeropbouw op de verdieping beperkt was, moesten we daar gegalvaniseerde netten leggen om de kunststof vloerverwarmingsbuizen op vast te maken.

Bij de gegalvaniseerde netten worden zwarte ‘clips’ geleverd die je telkens op een kruisverbinding vastklikt. Dit komt niet altijd uit, dus soms moet je er eentje tussenin vastmaken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de buis afrollen en in de clipsen klikken.

Verwarming-6

Vloerverwarming op de badkamer. Let vooral op de uitsparing van het bad.

Vloerverwarming op de badkamer. Op de uitsparing komt het bad.

vloerverwarming op de bureau op het eerste verdiep.

Vloerverwarming op het bureau op het verdiep.

En hiermee was ook dit afgerond en hebben we weer heel wat bijgeleerd. Spijtig dat je de meeste dingen pas goed kent/kunt als het werk af is!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s