Blowerdoortest 1

In de offerte van onze houtskeletbouwfirma, zaten twee blowerdoortests in de prijs inbegrepen. Een eerste test als het grootste deel van de technieken is aangesloten zodat je, waar nodig, nog kan bijsturen. De definitieve test vindt plaats als het huis bewoond is. Het was toch wat zenuwachtig afwachten of we alles goed luchtdicht hadden afgeplakt en of we niets vergeten waren.

Blowerdoor Test 1-3

Even wat uitleg over deze test en het nut ervan.

Bij een blowerdoortest wordt de luchtdichtheid van het huis gemeten door het in een over- of onderdruk van 50 Pascal te zetten. De hoeveelheid lucht die dan ontsnapt of binnenkomt via kieren en spleten, geeft weer hoe luchtdicht een huis is. Hoe lager de gemeten waarde, hoe minder lucht er ontsnapt òf hoe minder ongecontroleerde ventilatie er ontstaat, want dat leidt tot warmteverlies. Eenmaal de test in gang is gezet (dat duurt een kwartiertje), wordt met een sensor gekeken waar er opvallende luchtlekken zijn zodat die plaatsen nog afgedicht kunnen worden.

[nerd mode on] De eenheid van luchtdichtheid is “n50 h-1” Dit getal geeft aan hoeveel maal per uur de volledige luchtinhoud van het huis door de kieren verloren gaat bij een drukverschil van 50 pascal. Dit is het verschil in druk tussen binnen en buiten bij zeer zware wind. Een gewone woning scoort  gemiddeld 7 à 12 h-1. Dit betekent dat bij zeer zware wind per uur 7 tot 12 keer de volledige binnenlucht wordt omgezet naar binnen en/of naar buiten. Tijdens koudere periodes ben je dan in feite continue verse koude lucht aan het opwarmen . Een laagenergiewoning gaat naar een n50 van 1 à 1,5 h-1. Als je een passiefhuis wilt bouwen, moet je zo goed gaan luchtdichten dat deze waarde lager dan 0,6 maal blijft. [nerd mode off]

Een blowerdoortest leek mij vooral nuttig om ons ventilatie D-systeem optimaal te laten draaien. Hoe meer controle op de ventilatie, hoe beter het systeem werkt.
Daarnaast wordt het resultaat van een luchtdichtheidstest opgenomen in de EPB-verslaggeving. In de meeste gevallen zal een luchtdichtheidstest voor een nieuw gebouwde woning leiden tot een winst aan E-peil-punten. Voor nieuwbouwwoningen die het wettelijke E-peil niet halen, kan deze test ervoor zorgen dat de woning toch voldoet aan de huidige strenge EPB-norm.

Blowerdoor in werking

Allereerst worden de benodigde voorbereidingen getroffen. Alle deuren en ramen moeten gesloten worden en het komende half uur komt best niemand binnen en mag even niemand meer buiten. Koffie en koekjes in het huis zijn tijdens deze barre tijden ons noodrantsoen! Vervolgens wordt de blowerdoor in een deuropening geplaatst. Omdat onze luchtdichte kelderdeur nog niet geleverd was, wordt de zuiger/blazer daar in geplaatst. Het blowerdoortoestel is een kaderwerk met rubber aan de zijkanten, zodat het gemakkelijk aan verschillende deuropeningen aangepast kan worden, en die quasi luchtdicht afsluit. De ventilator blaast vervolgens lucht binnen of zuigt ze af.

Bij ons kwam de Breese firma Sypa de test uitvoeren.

SIPA-medewerker houdt de cijfers in het oog!

SIPA-medewerker houdt de cijfers in het oog!

De deur wordt de eerste keer in de kelder opgehangen omdat er daar nog geen luchtdichte deur voorzien is. Voor de 'echte' test mag hij hier niet hangen maar moet het een buitendeur zijn.

De “blowerdoor” wordt de eerste keer in de kelder opgehangen omdat de toekomstige luchtdichte deur nog niet geleverd is. Voor de laatste  ‘echte’  test mag hij hier niet hangen maar moet het een buitendeur zijn.

Eerste waarde was nog redelijk OK. Tot we vergeten waren een wachtbuis door het dak af te plakken.

De eerste “tegenvallende” waarde zit al beneden de passiefhuis norm…maar wacht eens even, was ik niet die wachtbuis voor het gas door het dak vergeten af te plakken?

n50 waarde van 0,21...uiteindelijk zal na analyse van de gegevens dit getal op 0,22 worden gezet. Dit wil zeggen: elk uur wordt 22% van de volledige binnenlucht via kieren en gaten ongecontroleerd "ververst".

Joepie!!! Ja dus, één klein buisje vergeten. Toen dit afgedicht was, zakte de waarde naar 0,21…Uiteindelijk zal na de totale analyse van de gegevens dit getal op 0,22 worden gezet. Dit wil zeggen: elk uur wordt maar 22% van de volledige binnenlucht via kieren en gaten ongecontroleerd “ververst”. Een zeer goede score, aldus de controleur.

Dikke pluim voor onszelf én de houtskeletfirma HSBB die door zijn unieke constructiemethode in zeer grote mate bijdraagt tot deze waarde.

De tweede test zal slechter zijn. Dat is altijd zo. Er zijn hier en daar wat gaten geboord, soms een schroef door de luchtdichte schil…benieuwd wat dat zal geven! Maar tegen die tijd zitten we al dicht tegen de verhuis OF wonen we al in ons nieuwe huis!

Advertisements

4 thoughts on “Blowerdoortest 1

 1. Hoe veel tijd is er nodig voor een blowertest? (Van toekomen tot wegzijn.) Ik lijk dat nergens te kunnen vinden. Ik ben niet op zoek naar een exact getal, wel naar ene richtidee. Maw hoe lang duurde het bij jullie?

  • Beste Yves

   Beetje vreemde vraag, maar ik schat dat het toch zo’n uur of twee/max. drie heeft geduurd. Opbouwen van die deuren, instellen computer, alles nakijken op lekken, terug afbreken…Anders kan je beter rechtstreeks contact opnemen met enkele uitvoerders (die van ons was Sypa).

   Succes!

 2. Blijkbaar is dat een vreemde vraag want niemand heeft dat antwoord. Ik snap niet waarom dat een vreemde vraag is. Als je een planning wil opstellen moet je met doorlooptijd rekening houden.
  Er zijn mensen in onze omgeving die de fantasie hadden dat de opzet een paar dagen kon duren, doch dat was op “ik denk dat” gebaseerd, maw totaal op niets gebaseerd. Vandaar dat ik daar graag wel een idee wil van hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s