Ventilatie

De ventilatie. Een onderdeel waar toch wat kopzorgen, vragen en onzekerheid mee gepaard gingen. Ondanks de uitleg en de plannen van HBB, de opleidingsles en info via het internet, bleek het in de praktijk toch wat ingewikkelder dan het aanvankelijk leek. Uiteindelijk is het plaatsen van de kanalen en de unit in orde gekomen en ziet het er behoorlijk goed uit. Nu maar hopen dat het systeem later goed en stil zijn werk doet.

De unit zelf in de kelder. Het hart van de installatie. Proper geïnstalleerd zou ik zeggen!

Omdat we van in het begin voor een lage-energiewoning gingen, wordt er zo luchtdicht mogelijk gebouwd. Tussen theorie en praktijk is het niettemin heel vreemd te vernemen dat gewone huizen overal gaten, kieren en spleten hebben, die (ongewild?) dienst doen als ventilatie. Je had m.a.w. vroeger geen speciale poespas nodig om verse lucht in huis te halen.

Maar als je, zoals wij, je huis zowat hermetisch afsluit (hoe hermetisch, lees je later in het verslag van de blowerdoor-test), moet je er voor zorgen dat je op een andere manier dan via kieren en spleten, verse lucht binnenkrijgt want anders wordt het binnen snel ongezond. Dat gebeurt tegenwoordig verplicht met een ventilatiesysteem, momenteel hoofdzakelijk C of D. Om niet al te zeer uit te wijden en omdat ik eigenlijk geen voorstander ben van het C systeem, een korte vergelijking:

Bij een C systeem komt er verse buitenlucht doorheen (regelbare) toevoeropeningen boven de ramen de woning binnen (meestal droge ruimte) en de vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd door middel van mechanische ventilatoren. De ‘doorstroomopeningen’ onder of in deuren zorgen ervoor dat deze verse lucht overal kan geraken.

Voordelen:

 • Het systeem is minder complex en neemt minder plaats in dan het D systeem.
 • Het is makkelijk zelf te plaatsen.
 • Het onderhoud is verwaarloosbaar ten opzichte van het D systeem.
 • Systeem C kost soms maar de helft van het D systeem.

Nadelen:

 • Je hebt weinig invloed op de hoeveelheid toegevoerde lucht. Die is afhankelijk van het type rooster en de weersinvloeden (winderig of windstil).
 • Toevoerroosters zijn open roosters. Dus kan men zich vragen stellen over de zin van een doorgedreven isolatie van de woning. Het heeft een directe invloed op het k-peil door het energieverlies.
 • Het temperatuurcomfort is matig aangezien de toegevoerde lucht in de winter koud en tijdens de zomer warm is.
 • Mogelijks lawaaihinder via de toevoerroosters – tenzij je kiest voor een duurder akoestisch aangepast systeem.
 • Warmterecuperatie is niet mogelijk tenzij er een externe warmtepomp geïnstalleerd wordt op de afvoerlucht.
 • De aangevoerde lucht wordt niet gefilterd dus stof in huis.
 • Koude lucht in de winter komt via het plafond de woning binnen en “slaat” verder in de ruimte omlaag waardoor, bij slechte plaatsing, tocht kan worden waargenomen.

We hebben dus al heel vroeg beslist om voor het D systeem te gaan. Wat is daar dan zo anders aan? Naast de mechanische afvoer van vervuilde lucht in ‘natte’ ruimtes (keuken, badkamer, berging, toilet,..), wordt de verse lucht ook mechanisch ingeblazen in de ‘droge’ ruimtes (woonkamer, slaapkamers, bureau, …).

Eén voordeel van een D systeem is dat de warmte die in de afgevoerde lucht zit voor een deel wordt gerecupereerd.  Maar koelen of verwarmen met de warmtewisselaar alleen is niet mogelijk, tenzij er verwarmings- of koelelementen worden voorzien. Het grootste voordeel van een D systeem is echter dat het isoleren van je huis echt zin heeft. Als de debietregeling juist wordt afgesteld, krijg je een behaaglijk binnenklimaat. En het is duidelijk energievriendelijker dan een C systeem.

Het nadeel van het D systeem is dat de ingeblazen lucht door een (bij ons gegalvaniseerd Lindab) buizensysteem gaat. Als die buizen niet worden onderhouden, kunnen ze vuil worden en dat kan er toe leiden dat de “verse” lucht ongezond is. Om dit te voorkomen zijn er in de unit filters geïnstalleerd zodat de lucht die in de woning terecht komt proper is. Deze filters moeten eens in de maand worden gereinigd (met een stofzuiger) en na maximaal twee jaar worden vervangen. Ook worden de buizen zelf via kijkroosters om de zoveel tijd gereinigd. Indien een D systeem goed wordt onderhouden, zouden er weinig problemen mogen zijn. De problemen ontstaan meestal wanneer de bewoners zich niet bewust zijn van het ventilatiesysteem en het belang van het onderhoud wordt vergeten. Dit probleem heeft zich  enkele jaren geleden voorgedaan in een sociale woonwijk in Nederland. Die onterecht negatieve campagne heeft het hele D systeem lang in een kwalijk daglicht gesteld.

Terug naar de harde werkelijkheid: het installeren van de ventilatie. We werken hiervoor samen met de zelfbouwfirma HBB. Van hen kregen we een installatieschema in 2D, materiaal in overvloed en een halve dag opleiding. Op papier leek het, zoals eerder gezegd, niet zo ingewikkeld. Tot je er aan begint en de buizen van de unit naar de juiste plaatsen in huis moet brengen of andersom. Dan duiken er plots allerlei obstakels op: balken die niet mogen doorboord worden, reeds aanwezige afvoerbuizen, stroomkabels, 30 cm beton waar je door moet met buizen van 20 cm enz… Zaken die de tekenaar achter zijn pc niet zo bezig houden, maar waar jij in huis een oplossing voor dient te verzinnen.

Na enkele onderlinge meningsverschillen over vooral esthetische kwesties, kwamen we uiteindelijk uit bij een eenvoudige en propere installatie. Met het juiste materiaal, enkele nuttige tips en de nodige zorg, valt de installatie van de buizen nogal mee. De moeilijkheid bestaat erin om alle buizen in de leidingenkoker gepropt te krijgen op zo’n manier dat ze elkaar niet kruisen, zo recht mogelijk zijn en later geen andere (stroom-/ afvoer-/ water-) buizen zullen hinderen. Hieronder het fotoverslag van het eerste maar zeer belangrijke gedeelte  ‘techniek’  in onze woning.

Aanzuiging van verse lucht aan de zijgevel aan de noordkant van de woning. (buis nog niet geïsoleerd)

Aanzuiging van verse lucht aan de schaduwrijke noordkant van de woning. De grijze kunststof ‘mof’ onderaan werd gezet voor het chappen. (buis is nog niet geïsoleerd)

Zicht in de leidingkoker van op de verdieping naar het gelijkvloers. De witte buis is de rookgasafvoer van de gasketel.

Zicht in de leidingenkoker van de verdieping naar het gelijkvloers. De witte buis rechts in beeld is de rookgasafvoer van de gasketel.

zicht recht op de leidingkoker. Links de geïsoleerde buis waar de vervuilde lucht via het dak wordt uitgeblazen.

Frontaal zicht op de leidingenkoker. Links de geïsoleerde buis waardoor de vervuilde lucht via het dak wordt uitgeblazen.

 

Buizen in de slaapkamers. Die rare bocht is om overspraak tussen de slaapkamers tegen te gaan.

Buizen in de slaapkamers. De extra bocht en buis dient om overspraak tussen de slaapkamers tegen te gaan. Hier komt een stuk verlaagd plafond.

De unit zelf in de kelder. Het hart van de installatie. Proper geïnstalleerd zou ik zeggen!

De unit, het hart van de installatie, in de kelder. Aan de linkerkant komt de verse lucht binnen en gaat de vuile lucht buiten. Die buizen (merk het verval) moeten nog geïsoleerd worden. De twee dikke stukken zijn geluidsdempers van de ingeblazen (pulsie) en afgezogen (extractie) lucht. Proper geïnstalleerd zou ik zeggen!

Afplakken van de verbindingen voorkomt ontsnappende lucht en verhoogt het rendement van de installatie.

Luchtdicht afplakken van alle verbindingen verhoogt het rendement van de installatie.

Advertisements

One thought on “Ventilatie

 1. Hallo, hoe gaat het met het systeem D ? Tevreden ? Niet te hoge elektriciteitskosten? Staat altijd aan ? + en – in de praktijk.
  Ikzelf zou onze systeem D met unit WHR90 (met bijpass) eens dringend moeten operationeel maken waarvan de doorboringen naar buiten de moeilijkste taak zal zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s