Isolatie inblazen

De volgende stap laat ook weer niet lang op zich wachten. Terwijl de metser de eerste stenen aan het leggen is, komt Guy Jaenen de buitenmuren en het dak isoleren. Dit gebeurt met i3-Isofloc isolatie. Omdat hierbij een handje geholpen moest worden  (alweer door de papa’s, de bouwheer heeft niet zo veel verlof!), werden er slechts enkele actiefilmpjes gemaakt!

Dag 12-14

 

Isofloc (merknaam) is cellulose. Cellulosevlokken zijn gerecycleerde krantenpapiervezels die uitstekende thermische en akoestische eigenschappen bezitten. Het basismateriaal is dus hout, dikwijls afkomstig uit Scandinavische landen omdat het daar reeds jaren gebruikt wordt. Het is bovendien een “ecologisch” materiaal o.w.v zijn beperkte productie-energie en recycleerbaarheid. Boorzouten en natriumfosfaat worden er aan toegevoegd en beschermen de cellulose tegen ontvlambaarheid, schimmels en ongedierte. Ook wordt er soms nog een scheutje lijnolie aan toegevoegd. Die geeft een aangename geur maar is bedoeld om de stofontwikkeling tegen te gaan. Want zoals je op de onderstaande filmpjes kan zien, gaat het er zelfs dan erg pluizig aan toe!

In dit filmpje zie je een brandtest van dit materiaal.

Door de vlokken onder hoge druk in de muren en plafonds te blazen, neemt cellulose de vorm aan van de te isoleren ruimte en zorgt, naast een volledige vulling, voor een bijkomende luchtdichting. Het is tevens een controle op de luchtdichtheid van de wanden (als het er ergens uitspuit, is het niet goed dicht!). En dat is belangrijk. Want in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, is er in een klassieke lege spouw geen stilstaande lucht en is er dus ook géén isolatie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s