Start metselwerken!

Ook (veel) vroeger dan verwacht, gingen de metselwerken van start. Door omstandigheden kregen we op vrijdag een zeer concurrentiële offerte van één van de aannemers die we de voorbije weken hadden gecontacteerd.
Een nadeel: hij wou de volgende week dinsdag reeds van start gaan en er was nog niets van de materialen op de werf. Het was dus wat last-minute telefoontjes plegen om alles op tijd hier te krijgen.

Dag 1+2-17

De baas van de steenfabriek, waar onze gevelsteen vandaan komt, was op vakantie. Vlak voor zijn verlof stuurt hij nog een mail: “ik vertrek op verlof tot 9 maart. Heb je voor die periode je stenen nodig, dan licht ik een van onze medewerkers in”. Omdat we er van uitgingen dat het metselwerk pas in april/mei van start zou gaan, heb ik geantwoord dat dit nog niet nodig was en dat hij maar moest genieten van zijn verlof.
Plots kreeg ik telefoon van aannemer Benny Lathouwers (Vlijtingen) met een interessant aanbod. Hij zat vast op een andere werf en had een tijdje geen werk. Voor een werkgever is er niets erger dan zijn werkvolk vingerdraaiend thuis te laten zitten, dus maakte hij een offerte waar we niet lang over moesten nadenken.

Dus nu moest ineens al het materiaal op twee dagen tijd op de werf geraken…

Omdat het de eerste keer was dat Benny en co rond een houtskelet ging metselen, werd er afgesproken om op dinsdag eerst eens met de architect en HSBB de nodige details te bespreken. Vier knelpunten zorgen ervoor dat het geen makkelijke klus zou worden. Dit hebben we bij de prijsvragen ook zo goed mogelijk proberen duidelijk te maken aan de aannemers: het is een houtskelet waar de ramen al in geplaatst zijn. We willen een wildverband, we hebben een erg ongelijke steen (gedeeltelijk overbakken assekruis van steenbakkerij van Membruggen) en als het even kan, willen we een zo dun mogelijke voeg.
Benny zag het na de uitleg van de architect echter nog altijd zitten, dus ging hij de volgende dag van start met het uitzetten van de metsprofielen en het plaatsen van de onderste laag watervaste isolatie.

Metser is van start gegaan met het plaatsen van watervaste isolatieplaten + Ytong onder de ramen.

Metser is van start gegaan met het plaatsen van watervaste isolatieplaten + Ytong onder de ramen.

Dag 1+2-8

De volgende dag werd gestart met het effectieve metselen. Helaas zat de helft van het werkvolk geblesseerd thuis, zodat de twee overgebleven metsers alles alleen moesten doen. Dit zorgde voor wat vertraging.

Hieronder het resultaat na één dag metselen.

Na één dag metselen is dit het resultaat!

Dag 1+2-13 Bij het vastmaken van de metsprofielen komt er enige creativiteit kijken.

 

Detail afwatering DIBA.

Detail afwatering DIBA. Niet makkelijk om tegen te metselen omdat de DIBA de gevelstenen wegduwt (heb ik van horen zeggen!)

Dit gaat goed komen!

Dit gaat goed komen!

Spannend, als de aanzet van onze mooie gevelsteen al een beetje zichtbaar wordt !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s