Onze tijdelijke woonst

Omdat bouwen al duur genoeg is, leek het ons een goed idee om reeds op onze bouwgrond te gaan wonen om enkele jaren huurkosten uit te sparen. Tot nu toe kwam dit thema nog niet aan bod op deze blog, voornamelijk omdat er lange tijd geen officiële goedkeuring was voor zo’n woning. Hier lees je het relaas van onze tijdelijke noodwoning: een heuse houten chalet!

Chalet2

Het idee om op de bouwgrond te gaan wonen was er plots. De huurprijs van ons appartement steeg jaarlijks en het was toch telkens 15 à 20 minuten rijden tot aan de bouwgrond. Enkele mensen in onze omgeving gingen ons al voor, dus leek het een goed idee om ‘iets’ op de bouwgrond te zetten om tijdens de bouw in te verblijven.

Voordat we op zoek gingen naar dat ‘iets’ om in te wonen, hadden we bij de toenmalige burgemeester geïnformeerd naar het beleid omtrent tijdelijke (niet vergunde) woningen. Dit verschilt nogal van gemeente tot gemeente maar wordt meestal gedoogd tot een van de buren reclameert. De burgemeester had er geen bezwaar tegen indien het effectief maar tijdelijk zou zijn. Het aanvragen van een bouwvergunning was dan ook niet nodig. Als hierover problemen zouden ontstaan, zouden die op dat moment opgelost worden (net zoals Dehaene dat deed). De zoektocht naar een niet vergunde woonst kon beginnen.

Op verschillende tweedehands websites zijn er heel wat ‘noodwoningen’, ‘chalets’, ‘woon- en hop units’ te vinden. Hoe mooier en groter, hoe duurder en ook de transportkosten konden nogal oplopen. Voor de woning die we voor ogen hadden, moet je rekenen op een 6.000 à 8.000 euro. Redelijk veel geld om op te hoesten als je pas bouwgrond hebt gekocht en de bouw zelf in aantocht is.

We hadden opgevangen dat er op vakantiepark Molenheide in Houthalen-Helchteren regelmatig oude vakantiehuisjes verkocht werden, dus hebben we hen gecontacteerd voor meer informatie. Onze eerste mail bleef maandenlang onbeantwoord tot we plots een telefoontje kregen van het hoofd van de technische dienst of we nog interesse hadden in een “chalet”. Een bepaald deel van het park zou worden opgeruimd om plaats te maken voor nieuwe vakantiewoningen. Tijdens de eerste bezichtiging bleek het te gaan om vierkante huisjes met de naam ‘Quatro’ i.p.v. de driehoekige die we vaak op websites zagen.

Quatro_7_bis

Er waren 15 huisjes te koop en omdat we snel reageerden was het merendeel nog beschikbaar toen we gingen kijken.
De voorwaarden voor het kopen waren simpel: een huisje kost 500 euro (koopje!). Alles moet door onszelf afgebroken en afgevoerd worden voor 31 december 2011. Alle inhoud, los of vast, moet worden meegenomen.

Zo’n chalet is 39 vierkante meter groot. Met een beetje goede wil houden we het hier wel twee jaar in uit. Maar wat op dat moment nog niemand wist, was dat we al stiekem aan gezinsuitbreiding dachten. Twee chalets leek ons dus comfortabeler. Omdat wijzelf het technisch inzicht missen om van twee huisjes één te maken, hebben we onze papa’s om hun mening gevraagd. Zonder hun zegen en wil om te helpen, zou het sowieso niets worden. Alhoewel ze niet onmiddellijk laaiend enthousiast waren, werd de knoop toch doorgehakt en kochten we twee huisjes.

Gezien beide heren respectievelijk bijna en helemaal op pensioen waren, kwam de zware taak om de huisjes af te breken voor het grootste deel bij hen terecht. Enkele vrienden, kennissen en familie niet te na gesproken. Niet alleen was het slecht weer, maar moesten we op korte termijn transport en opslagplaats vinden. Nadat dit in orde was gebracht, konden de afbraakwerken beginnen. Dit was allesbehalve een prettige klus: tijdsdruk, slecht weer, oude (stinkende) onderdelen en een zwaar bitumen dak maakten dat het twee slopende weken werden. Deze chalets waren gebouwd om 20 jaar stand te houden: alles was twee en drievoudig in elkaar geschroefd en gelast, wat resulteerde in kilo’s schroeven, nagels en gevaarlijk slijpwerk.

Toen de kleinere onderdelen los zaten, werd tijdens een weekend een klein legertje opgetrommeld om de laatste grote en zware onderdelen in een keer af te breken en te transporteren. Hierna was de klus geklaard en konden de twee mannen enkele maanden uitrusten en al eens rustig nadenken over de nieuwe constructie.

In de zomer van 2012 begon de heropbouw. Eerst moesten kleine betonfunderingen gestort worden om de ijzeren poutrels op te leggen, waar op hun beurt de vloerpanelen op lagen. Daarna werden in volgorde de buitenmuren, het dak en de binnenmuren gezet. Het ‘handige’ aan deze chalets is dat alle onderdelen (vloer, muur, dak) bestaan uit een soort geïsoleerde houten sandwichpanelen. Daarmee kon er relatief ‘gemakkelijk’ een uitbreiding aan gebouwd worden. Uiteindelijk zal de chalet een goede 60 vierkantenmeter (6m x 10m) groot zijn.

Het werd toch even spannend toen de dakpanelen wel al geplaatst waren, maar het dak nog niet waterdicht was en er liters regen werden voorspeld. Opnieuw roofing branden zagen we niet zitten, gezien de moeilijke afbreekbaarheid nadien. We hebben gekozen voor een nieuw dak van ijzeren gecoate golfplaten met nog 6cm rotswol eronder.
De dagen dat het flink regende sijpelde het water gewoon binnen, maar gelukkig liet het echte dak niet lang op zich wachten.

Al bij al heeft het opbouwen bloed, zweet en tranen gekost. Zonder onze papa’s was het nooit gelukt en soms zie je twijfel in hun ogen of het dit wel allemaal waard was. Want met het opbouwen stopt het niet. Om een beetje comfortabel te leven heb je tegenwoordig ook stromend water, stroom en riolering nodig. Momenteel wordt hier de laatste hand aan gelegd en kunnen we hopelijk snel verhuizen.

Ondertussen werd er ook qua gezinsuitbreiding niet stilgezeten. In april verwachten we ons eerste kindje. Dus, hoe sneller verhuisd, hoe huiselijker we het kunnen maken eer boeleke komt.

Chalet4 Chalet1 Chalet2 Chalet3

13 thoughts on “Onze tijdelijke woonst

 1. hey,
  ik heb zelf ook plannen om tijdens de bouw in een hob-unit/chalet te gaan wonen. Hoe hebben jullie het aangepakt met de nutsleidingen? Je kan antwoorden via mail, alvast bedankt!
  Bert

 2. Wij zijn zelf ook op zoek naar een tijdelijke woning om op onze bouwgrond te plaatsen. Net zoals jullie botsen we toch op de dure prijzen van zulke tijdelijke woningen! Verkopen jullie die van jullie misschien? Groetjes Renée

 3. Hoi! Zoals bovenstaande, zijn wij ook op zoek naar een tijdelijke woning, maar prijzen als 5.000 euro zijn me net iets te hoog… Verkopen jullie inderdaad jullie tijdelijke woning niet? En zelfde vraag als hierboven, hoe heb je dat aangepast met de voorzieningen?

  Mvg, Delphine

  • Dag Delphine

   Onze chalet is ondertussen al een hele tijd geleden verkocht, ook aan een bedrag dat nog net iets hoger lag dan hetgeen jij noemt. Dat zijn denk ik de gangbare prijzen.

   Anders kan je altijd proberen om zoals ons een vakantiepark te contacteren. Daar worden soms oude huisjes goedkoop te koop aangeboden om plaats te maken voor nieuwe.

   Omdat we gingen bouwen hebben we voor de stroom een werfkast gekocht en een tijdelijk (werf)aansluiting aangevraagd. Idem voor water. Riolering is gewoon voor chalet aangevraagd. Die moet je dan wel twee keer laten keuren. Als je nog vragen hebt, shoot!

  • Delphine,

   Ik weet niet hoe je plannen zijn, maar wij wonen ook op onze bouwgrond in een chalet, maar ik vermoed dat we nog wel ongeveer een jaartje bezig zijn, en dan is onze chalet wel te koop!
   indien je interesse moest hebben laat je maar iets weten.
   Groeten, Bert

   • Ingrid,

    Onze chalet is nog steeds te koop, ik vermoed dat onze bouw klaar is tegen de zomer, dus als je nog even kan wachten mag je altijd contact met me opnemen!
    Groetjes, Bert

   • Hoi Bert, wellicht al verkocht; maar wij zijn op zoek naar een chalet voor tijdelijke bewoning vanaf komende zomer.
    Ik hoor graag als het chalet dat jullie hebben nog beschikbaar is.
    vriendelijke groet,
    Rimke

   • Rimke,

    Onze chalet is nog te koop, en vermoedelijk is ons huis deze zomer klaar, dus als je interesse hebt kan je altijd eens langs komen!

    Groetjes Bert

   • Dag Bert,

    Indien je nog een koper zoekt voor jullie chalet, zijn wij mogelijks wel geïnteresseerd!
    Misschien kan je wat meer info geven over de chalet?

    Groeten,
    Kenny en Stefanie

   • We wonen nu nog in onze chalet. Maar hij is helaas al verkocht aan andere bouwers. Groetjes, en moest je nog vragen hebben in verband met aansluitingen ofzo laat je het maar weten!

 4. Hoi, wij zoeken iets gelijkaardigs te doen maar hoe werkte de werfaansluiting precies? Werd die achteraf gebruikt voor het huis? Het probleem is dat we de grondwerken nog niet zijn begonnen voor het huis dus we zouden in de tijdelijke woning al elektriciteit nodig hebben. Hebben jullie dit dan aftapt van de werfkast?
  Bedankt!

  • Dag Kathelijn

   De stroom werd inderdaad afgetapt. Je vraagt voor je stroom een tijdelijke aansluiting met definitieve kabel. Er verstrekt dan vanop straat een dikke kabel naar je werfkast. Die kabel moet je lang genoeg maken zodat je die later kan aansluiten op het punt waar je stroom in het huis wordt aangesloten. Bij ons vertrok er dan een dikke (EXVB-) kabel van uit de werfkast naar de chalet.

   Veel succes ermee, als je nog met vragen zit, shoot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s